Температурни детектори

Температурни детектори

са тези детектори които следят температурата на околната среда. Техният раздел в пожароизвестителните системи е много интересен т.к. температурните детектори имат изключително голямо разнообразие. Най популярните представители са точковите детектори. На практика първите температурни детектори са  първите детектори за пожароизвестяване използващи електричество. Тяхната конструкция е осигурявала затворена електрическа верига благодарение на температурно чувствителен детайл. При повишаване на температурата се задейства необратима механична реакция гарантираща прекъсване на електрическата верига в детектора. По този начин се е получавал сигнал за пожар. В последствие тези детектори се усъвършенстват до днешните детектори с голям набор от функции. Това са детектори с два чувствителни елемента. Термодиференциални детектори с вложени софтуерни функции за отпадане на възможни лъжливи сигнали за повреда.

Температурни детектори

Линейни терчимни детектори подходящи за технически коридори тунели и автомобилни паркинги. Тези сензори са подразделени на два основни типа. R и S съгласно наредба EN54-5. Най кратко казано детекторите тип S са детектори които няма да подадат сигнал за тревога преди достигане на предварително определена температура. Детекторите тип R са такива работещи на термодиференциален принцип и те могат да подадат сигнал за тревога преди достигане на определен праг. Това би се развило при определен характер на промяната на тампературата отговарящ на евентуален пожар.

Варианти на детектори

Всички детектори и системи подлежат на задължителна абонаментна профилактика според закона за МВР. Например А1R отговаря на нормална работна температура 25 градуса по Целзий, Максимална работна температура  50 градуса по Целзий, Минимална температура на задействие  54градуса по Целзий и максимална 65 градуса по Целзий. Тези параметри са зададени от стандарта и всички детектори отговарят на някой от класовете в стандарта. Например при клас G температурите са съответно 155,140,144,160.

Принципно температурните детектори се считат за детектори с по бавно действие при които сигнала се подава в етап при който пожара вече е развил доста висока околна температура. Това е техен основен недостатък, но пък незаменимото им предимство е че те работят устойчиво в мръсни помещения с индустриален микроклимат.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *